Flag Regler

Hvis du vil have en 1-sides oversigt over flag football, så finder du den her.
Og her får du så en anelse længere og detaljeret version:

Hvad går flag football ud på?
Flag football spilles på en bane på 30 x 70 yards – ca. 27,5 x 64 meter – med 2 banehalvdele og en End Zone (målområde) i hver ende af banen. 5 spillere samarbejder om at få bolden fra sin egen 5-yardlinie og over midterlinien i 4 forsøg. Bagefter har holdet endnu 4 forsøg til at få bolden hen for enden af banen til modstanderens end zone til en touchdown enten ved at løbe den ind eller gribe den i zonen. Hvis det ikke lykkes, får det modsatte hold bolden på deres 5-yardlinie og får også 4 + 4 forsøg til at score touchdown. Forsøget kan stoppes ved at hive et flag af en angrebsspiller, så dét går forsvaret efter.

Fotograf: Michael Quist

Kamp på 40 minutter
Holdene spiller i alt 40 minutter – 2 x 20 minutter. De første 18 min af hver halvleg er løbende tid, mens tiden stopper i de 2 sidste minutter, hvis der bliver scoret, et kast ikke bliver grebet, en spiller med bolden løber ud af banen og ved timeouts.

Spillerroller
Der er 5 spillere i angreb og 5 spillere i forsvar med hver deres funktion.

Angrebspositioner (offense): Spilleren:
C – Center: Opgiver (snapper) bolden, derefter modtager
QB – QuarterBack: Får bolden fra center og derefter kaster
WR – Wide Receiver: Modtager bold
WR – Wide Receiver: Modtager bold
RB – RunningBack: Løber
   
Forsvarspositioner (defense): Spilleren:
CB – CornerBack: Dækker siderne eller angrebets wide receiver-spiller
CB – CornerBack: Dækker siderne eller angrebets wide receiver-spiller
LB – LineBacker: Dækker midten af banen
S – Safety: Dækker dybt i banen eller angrebets wide receiver-spiller
S – Safety: Dækker dybt i banen eller angrebets wide receiver-spiller

­
Spillet starter
­
Efter et møntkast får vinderen bolden først, mens taberen vælger banehalvdel (de skifter efter 20 minutter). Angrebet starter på egen 5-yardlinie og er stillet op. Her er holdene stillet op ved midterlinien for overskuelighedens skyld, men ved spilstart vil det være på en 5 yardslinie. Linien mellem de to hold kaldes for Line of Scrimmage – husk det til senere.

 

I angreb
Fra bolden bliver fløjtet klar til spil, har angrebet 25 sekunder til at snappe bolden. Hvis center eller quarterback fumler i snappet, så placeres bolden på scrimmage-linien. Når bolden er snappet, har quarterbacken (QB) 7 sekunder til at aflevere til en medspiller – ellers er forsøget tabt. QB må ikke selv løbe over scrimmage-linien, medmindre han har afleveret bolden og fået den tilbage igen. Inden centeren snapper, må én spiller være i bevægelse bag linien.

Fotograf Michael Quist

Der må kun kastes fremad én gang på et spil, men bagud så tit man vil og det må også gerne foregå bag ved scrimmage-linien. Når spilleren modtager et kast, skal han/hun have mindst én fod inde på banen. Bolden må også gerne kastes fra bag linien og over den, men når linien er krydset, må bolden ikke afleveres på nogen måde – så er det bare benene på nakken for den spiller, der holder bolden. Angrebsspilleren må ikke kaste sig fremad med hovedet først eller hoppe for at undgå en forsvarsspiller, men må gerne dreje rundt om sig selv.

Når bolden er på eller inden for fem yardlinjen ind imod modstandernes målzone, så må angrebet ikke lave et løbespil ind i målzonen – det er i ikke-løbe-zone, så dér skal der laves touchdown ved at kaste til en spiller i end zone.

Fotograf Michael Quist

I forsvar
Det er selvfølgeligt sjovest at få stoppet et spil så langt tilbage på banen som muligt, så derfor må forsvaret gerne gå målrettet efter quarterbackens flag – ”rushe”. Dem, der rusher, skal være mindst 7 yards bagved scrimmagelinien, når boldet bliver snappet, mens resten skal forsvare på den anden side an linien. Når bolden er afleveret (eller simuleret afleveret), så må alle i forsvaret krydse linien til forsvar.

Et forsøg – play – slutter, når boldholderens flag rives af, flaget falder af, bolden eller andet end hænder og fødder rammer jorden, forsvaret griber bolden (interception), der scores eller dommeren fløjter.

Fotograf Michael Quist

Bolden bliver lagt dér, hvor bolden er, når flaget bliver hevet/faldt af eller hvor bolden bliver tabt. Har forsvaret grebet bolden, får de bolden og kan løbe den anden vej med det samme. Hvis interception sker og bliver i målzonen, så får forsvaret bolden på sin 5 yardlinie og bliver til angreb.

Point
Touchdown giver 6 points. Ekstra point fra 10 yardlinien giver 2 point og fra 5 yardlinien 1 point (kun kastespil).

En interception (grebet modstanderbold) løbet i end zone giver 6 point + ekstra forsøg, mens en interception af ekstrapoint løbet i end zone giver 2 point + bolden på egen 5 yard. Hvis angrebet bliver tacklet i egen end zone – en såkaldt Safety – så giver det forsvaret 2 point.

Fotograf Michael Quist

Straf
Al fysisk kontakt er ulovligt, så hvis man har fysisk kontakt eller hiver flag af spiller uden bold, bliver bolden rykker 5 yards tilbage fra stedet, hvor forsøget startede og det giver normalt et nyt forsøg. Det samme sker, hvis man overtræder scrimmagelinien, inden bolden er snappet.

Når angrebet når tæt på end zone, kan en straf ikke overstige halvdelen af distancen til mållinien fra scrimmagelinien.

Fotograf Michael Quist

Hårdere straffe bliver givet ved stødende udtalelser til dommer, modstander eller tilskuere, hvor dommeren kan give én advarsel og vil gentagelse diskvalificere spilleren fra kampen. Ved usportslig optræden eller unødvendig grovhed som fx tackling, albueslag, skub, blokeringer eller andet, så kan spilleren blive diskvalificeret uden advarsel.

Fotograf Michael Quist