Pizza & Playbook – off-season er i gang for Towers ungdom

Af Pia Baagø Skat-Rørdam

Udenfor på Gentofte Stadions K2-bane ligner det enhver anden torsdag aften på en dansk stadionplæne – banerne er fyldt med drenge, der i det gule kunstige lys prøver at score på de små fodboldmål. På den anden side af klubhusvæggen 20 meter derfra, er der derimod dømt Pizza og Playbook hos Copenhagen Towers u10/12/14-spillere.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Selvom halvdelen af drengene faktisk ikke helt ved, hvad en playbook er fra starten, er 17 hvide klapstole linet op til intro af de klassiske spil inden for amerikansk fodbold. Selv Noah, der har brækket benet, er kommet. For succes-raten på de højintensive sekunder fra ”hut” og til et knæ er i jorden afhænger af at have en taktik og have øvet den i træning – og modstanderne skal ikke kunne regne dem ud.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Derfor har trænerne Frederik og Simon sammen med holdleder Jan arrangeret en ekstra off-season-aften, hvor de vil lære holdet nogle kendte løbe- og kastespil, som drengene skal navngive. Bagefter skal de i mindre grupper finde på deres egne spil – også gerne nogle lidt vilde trick spil. Det ultimative kvalitetsstempel bliver, hvis de kan score et touchdown i sæsonen med et nyt og selvopfundet spil.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Drengene er tændte. Nogle er ivrige efter at fortælle om de spil og positioner, de allerede kender – andre suger til sig. Undervejs genopfrisker de grundteknikker til, hvordan man ved, hvem man skal tackle som forsvarsspiller (stræk armen ud og før til venstre – den første spiller, armen peger mod, skal blokeres), hvordan en tight end stiller op på linien og hvem der må gribe en bold.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Frederik tegner opstillingen med en center, der snapper, flankeret af guards på hver side og så en tight end yderst, en wide receiver og running back modsat tight end og en quaterback bagved centeren oppe på tavlen. Mens Frederik visker det første spil ud, bølger pre-teen diskussion af, hvad der er vigtigst – pizza, playbook eller fortnite – men snakken dæmper sig, da der kommer film på. Med et YouTube-klip fra NFL-ligaen – endda fra SuperBowl – falder brikkerne på plads, mens spillet bliver pauset og analyseret. Simon supplerer med den blå tusch til at cirkle spillernes positioner, blokeringer og løberetning på filmen.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Navlen, Back-to-back og Tyveri
Så er deres egne tur. I tre-mandsgrupper bliver der tegnet, fortalt, diskuteret og gestikuleret over de idéer, de har. Navnene er også mere kreative, nu hvor de selv har tegnebrættet – hvilken modstander gætter for eksempel, hvad ”navlen” dækker over, inden snappet giver bolden op?

Egentligt skulle de have prøvet spil af ude på kunstgræsset, men alle er mere ivrige efter at ­fremlægge deres idéer på tavlen og alle får en klapsalve bagefter. Selv da Jan og Niels bringer 20 pizzaer ind ad døren, bliver det kun til et kort afbræk med optankning, inden de fortsætter med at tale om mulige kombinationer af kast, løb og trick bagud, fremad og til siden.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Efter selv bakken med salatpizza er blevet ryddet, går der tween-drenge-stemning i den bag de efterhånden duggede ruder i det lille klubhus og med cola-kalorier brusende i blodet strømmer de ud på plænen i efterårskulden for at afprøve deres nye plays.

Fotograf: Pia Baagø Skat-Rørdam

Snart indfinder en håndfuld mødre sig for at hive de håbefulde unge hjem. Vi kigger lidt på hinanden og laver så fælles front, så ingen bliver lynchet for at være den første, der afbryder spillet. Aftenen har været en succes, bliver vi enige om. ”Så tænker jeg, at vi laver juleafslutning d. 17. december og kalder det Playbook og Pebernødder,” griner Jan.

I vintersæsonen mellem efterårsferien i oktober og vinterferien i februar træner ungdomsholdene kun én gang om ugen – tirsdag kl. 18:00-19:30. Alle er velkomne til at møde op og være med. Udover træning er der andre arrangementer for holdene, som forældre og spillere kan følge med i på Facebookgruppen Copenhagen Towers u10-12-14.  

 

Airtox - Sponsor for Copenhagen Towers
Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer