To Towers inviteret til udtagelse i Canada

Af Jens Rørbye

En nuværende og en tidligere Towersspiller er blevet inviteret til udtagelse i den professionelle canadiske liga; CFL. Det er første gang nogensinde at danske spillere har modtaget en invitation.

Den 23-årige defensive linjemand Mads Marquard Nielsen og den 28-årige wide receiver Frederik Myrup Nielsen er blevet nomineret af Dansk Amerikansk Fodbold Forbund og efterfølgende inviteret til CFL National Combine i Toronto fra 22. – 24. marts.

Når Towers for tredje gang indenfor kort tid kan bringe spillere i stilling til professionelle karrierer er det svært for klubbens formand Jakob Munksgaard at skjule sin glæde: ”Endnu en gang beviser det at vores spillere er på et højt internationalt niveau og at vi er gode til at udvikle dem.”

Mads Marquard har været en force i sin tid i Towers. I 2018 blev den store defensive linjemand kåret til årets mest værdifulde spiller efter at have udgjort halvdelen en frygtindgydende duo i miden af Towers forsvar.
Med Mads på banen har Towers haft stor succes med at holde modstanderne fra at kunne løbe bolden i midten af banen. Han har også været en del af et forsvar, som konstant har presset modstandernes quarterbacks.
Derfor er Mads også opsat på at gøre et indryk til Combine i Toronto: ” Mine forventninger til combine er at jeg præsterer mit personligt absolut bedste. Jeg har trænet intensivt hele offseason og siden jeg for to uger siden blev inviteret har jeg toppet formen af op mod netop turen til Canada.” forklarer Mads inden han gør målsætningen klar: ” Hvis ikke jeg sætter personlig rekord i samtlige drills vil det være en skuffelse.”
Og med et træningsprogam, som i forvejen var verdensklasse og nu har fået et niveau ekstra føler Mads, at han er klar til at vise sig frem: ”Med den korte forberedelsestid i betragtning kan jeg ikke forestille mig hvordan jeg kunne have været bedre forberedt. Jeg håber personligt at jeg kan overraske dem og matche op med selv de bedst af de lokale.”

Fotograf: Nini Blentved

Frederik Myrup spillede i Towers i 2½ sæsoner, inden han skrev under på sin første professionelle kontrakt hos tyske Potsdam Royals forud for 2017-sæsonen. Frederik ser, forståeligt nok, meget frem til Combine.
”Det er selvfølgelig en fantastisk mulighed og jeg tror den måde man får mest ud af den er ved bare at nyde det i øjeblikket og så forsøge at gøre sit bedste”, forklarer Frederik, som i forvejen kender flere spillere med en fortid i CFL. Han har derfor et godt kendskab til ligaen og forskellene mellem amerikansk og canadisk fodbold.
DAFF har gjort det tydeligt for CFL, at man kun ville nominere spillere, som har niveau til at gøre sig gældende til Combine. CFL har derfor set kampfilm, fået kampstatistik og meget andet på Frederik og Mads inden de valgte at sende invitationer til de to spillere.
Frederik er da heller ikke i tvivl om, at han har de evner og den erfaring der skal til: ”De sidste 2 år er jeg primært blevet dækket af amerikanske import defensive backs fra højt college niveau, double teamet eller et mix af de to.”
Trods den markante opdækning har Frederik alligevel formået at levere varen i Tyskland. Han har været den førende receiver i Potsdam og producerer omkring 100 yards pr. kamp udover, i snit, et touchdown pr. kamp.

Fotograf: Per Falkeborg

At det overhovedet er muligt for danske spillere at deltage i CFL Combine hænger sammen med et initiativ, som kommisæren for den canadiske liga kalder ”CFL 2.0”. En delegation fra CFL har rest rundt i Europa og holdt møder med et antal ligaer for at fremme muligheden for både at sende unge canadiske spillere til Europa og sende unge europæiske spillere til Canada.
Udover CFL har Canada mange muligheder for yngre spillere, som har ambitioner om at spille football på college-niveau.

Således spillede tidligere Towers-spiller og træner Peter Nicolajsen football på Mount Allison college i Canada. Han var her værelseskammerat med Mike Filer, en offensiv linjemand, som nu i otte år har spillet i CFL, senest som startende center hos Hamilton Tiger Cats. Og derudover var der 2-3 holdkammerater, som fik spilletid i kampe i CFL. Så CFL fylder meget i bevidstheden for canadiske collegespillere.
Gennem sine fire år så Peter, hvordan der er et omhyggeligt samarbejde mellem CFL og de ca. 25 canadiske universiteter, som har football på programmet. Allerede efter tre af de fem college-år får spillerne chancen for at vise sig frem i den årlige East-West-kamp, hvorefter de kan arbejde yderligere to år på at forbedre deres teknik.
Inden han som 22-årig rejste til Canada havde Peter et årtis erfaring som footballspiller, samt solid landsholdserfaring, i bagagen. Som dansker i Canada oplevede Peter, at være på niveau med canadierne, hvad gælder erfaring og teknisk fundament. Hvis der var en forskel, så var det på den fysiske front. Men her har danske footballspillere også udviklet sig i det seneste årti.
Peter, som i dag træner den offensive linje hos Triangle Razorbacks, vurderer at den canadiske version af football passer godt til både Frederik Myrup og Mads Marquard. Ganske vist kræver det ikke den store omstilling af skifte til canadisk football; tacklinger er stadig tacklinger, blocks er stadig blocks og så videre. Men alligevel er der forskelle; der er 12 spillere på banen, bolden er marginalt større, der er kun tre downs, receivers må være i fremadrettet motion ved snappet, banen er bredere og end zones er længere.
Specielt de kun tre downs giver en fordel til en spiller, som Frederik Myrup, mener Peter Nicolajsen. Der er større fokus på at kaste bolden på både første og anden down og der er mere plads at løbe ruter på. Tilsvarende kan en stor, men hurtig defensiv linjemand, som Mads Marquard gøre sig gældende i en kasteglad liga.

Fotograf: Nini Blentved

I Canada – ligesom i USA – fungerer Combine som et udstillingsvindue for de bedste, nye spillere i en årgang. De professionelle hold sender spillerne igennem en række positionsøvelser, fysiske tests og interviews. Efterfølgende afholder ligaerne en draft, hvor de på skift vælger spillere, som derefter har chancen for at tilkæmpe sig en plads i truppen igennem sommerens træningslejr.
Landstræner og sportschef i DAFF er meget begejstret over de nye muligheder, som har åbnet sig for danske spillere: ”Det viser, at danske spillere, som måske missede high school eller college faktisk alligevel har en mulighed for spille professionelt i Nordamerika.”

Canadiske hold har 46 spillere i truppen, hvoraf 21 skal være canadiere. Resten er overvejende amerikanere og mexicanere. Det nye, forud for 2019-sæsonen er, at CFL vil tildele hvert af de 9-hold i ligaen et antal ekstra pladser til ’global players’. Det nøjagtige antal kendes ikke endnu, men sportschef Lars Carlsen forventer at tallet havner på 2-3 spillere pr. hold.
CFL har inviteret 18 spillere fra Europa til CFL National Combine i år. Udover de danske spillere deltager også spillere fra Tyskland (6), Finland (4), Frankrig (4) og Italien (2). CFL National Combine kan streames på CFLs webside.

Jakob Munksgaard afslutter: ” Stor ros til vores trænerteam for i løbet af de sidste par år at have udviklet Myrup og Mads – og Joachim Christensen, ikke at forglemme – til internationale karrierer. Jeg ønsker dem held og lykke og vi vil følge med i hvordan det går dem”.

Airtox - Sponsor for Copenhagen Towers
Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer Towers' fotografer